Kawa i magnez – para nie do pogodzenia?
18 lipca 2021

Kawa i magnez – para nie do pogodzenia?

przez Monika Torak
  • 0 komentarzy
Kawka o poranku… Coś pięknego! To może następna w pracy. Okej, godzina 13:00 i wkracza zmęczenie. To dziś już trzecia. 15:30? Wypijmy po kawie, ostatnie pół godziny. Dom ogarnięty i piąta kawa o 17:00. Wielu z nas kocha ten pobudzający i aromatyczny napój. Czy jest jednak granica ilości, której nie powinniśmy przekraczać? Kawa na pewno nie jest najgroźniejszą z używek. W nadmiarze może jednak mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Najczęściej w kontekście zdrowia i kawy mówi się o niedoborach magnezu. Ile w tym prawdy? Jak zadbać o odpowiedni poziom magnezu? Czy musimy odmawiać sobie kilku kaw dziennie?

 Możemy wyróżnić trzy najważniejsze funkcje magnezu. Jest on odpowiedzialny za funkcjonowanie układu nerwowego. Prawidłowo przekazywane sygnały mają wpływ na sprawność kończyn, jakość snu i nastrój. Magnez jest również ważnym budulcem kości. Znaczącą rolę odgrywa też w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca. Jak widzisz, jest to składnik, którego braki mogą łatwo pogorszyć nasz stan zdrowia. Teraz pytanie klucz. Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu? Otóż nie! Ta odpowiedź może być dla wielu osób zaskoczeniem. Trzy czy cztery filiżanki kawy dziennie nie są ryzykowne dla naszego zdrowia, chyba że znajdują się w konflikcie z naszymi indywidualnymi schorzeniami. 300-400 mg kofeiny dziennie to porcja, która nie niesie ze sobą większych zagrożeń. Mało tego, w kawie również znajdziemy magnez. Jej nadmiar może natomiast doprowadzić do zbyt wysokiego pobudzenia, wzmagać stres i lęk, powodować zgagę czy doprowadzić do refluksu lub bólu żołądka. Niedobór magnezu może jednak wynikać z ubogiej diety. Jak się objawia? Najczęściej występuje drganie powiek, skurcze, mrowienie i drętwienie kończyn, słaby sen i częste bóle głowy. W takiej sytuacji warto pomyśleć o zwiększeniu ilości magnezu w codziennej diecie. Długi niedobór może doprowadzić do insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia czy depresji. Żeby uniknąć takiej sytuacji warto wprowadzić do jadłospisu gorzką czekoladę, kaszę gryczaną, naturalne kakao, pestki dyni i szpinak. Jeśli zmiany w diecie nie dadzą wystarczająco zadowalającego efektu, można zdecydować się na suplementowanie magnezu w postaci tabletek. Niedobory magnezu nie oznaczają jednak, że powinniśmy rezygnować z filiżanki aromatycznej kawy.  

Następny Post

Nagły przyrost lub spadek masy ciała – odwiedź endokrynologa

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Nigdy nie udostępnimy Twojego e-maila.