Miruna. Co to za ryba i dlaczego warto ją jeść?

Zdrowa, zbilansowana dieta to gwarancja zdrowia i doskonałego samopoczucia. Jednym z produktów, które warto uwzględniać podczas przygotowywania posiłków, są ryby morskie. Największą zaletą wspomnianych rozwiązań jest wysoka zawartość białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jedną z ryb, które warto uwzględnić w domowym menu, jest miruna.

Miruna i jej zalety

Miruna patagońska to ryba morska, zaliczana do rodziny dorszowatych, występujących głównie w basenie Oceanu Spokojnego. Charakteryzuje się delikatnym, białym, kruchym i chudym mięsem oraz niepowtarzalnym smakiem. Miruna zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też jest szczególnie polecana osobom zmagającym się z problemami sercowo-krążeniowymi. Jest to także doskonała propozycja dla osób, które zwracają uwagę na codzienną dietę i prowadzą aktywny tryb życia. Warto wiedzieć, że w stu gramach mięsa z miruny znajduje się aż piętnaście gram pełnowartościowego białka, dlatego też produkt ten może być stosowany jako zdrowy zamiennik mięsa czerwonego lub drobiowego. Co więcej, przedmiotowa ryba zawiera bardzo dużą ilość aminokwasów egzogennych, które powinny być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem.

Wartości odżywcze miruny

Miruna należy do rodziny dorszowatych, jest więc mięsem chudym – stugramowa porcja to tylko 74 kcal, dlatego też spożywanie tej ryby jest zalecane w przypadku osób będących na diecie oraz diabetyków. Warto podawać ją także dzieciom i seniorom. Istotnym składnikiem codziennej diety są wielonienasycone kwasy tłuszczowe – w stu gramach mięsa z miruny jest ich aż 0,42 g. Zaletą przedmiotowej ryby jest także bogactwo pożądanych dla organizmu witamin, w stu gramach mięsa można znaleźć: witaminę A – 34,4 µg, witaminę B12 – 0,56, niacynę – 1,04 µg oraz potas – 264 g. Witamina B12 zapobiega powstawaniu anemii, niacyna korzystnie wpływa na stan i wygląd skóry, natomiast potas wspiera prawidłową pracę serca, układu nerwowego oraz mięśni. Ponadto w chudym mięsie miruny znaleźć można spore ilości żelaza, selenu, fosforu, witaminy B6 i D3.

Co daje spożywanie mięsa miruny?

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, Japończycy i Eskimosi uwzględniają w codziennej diecie spore ilości ryb morskich, zwłaszcza chudych. Jak wykazują badania naukowe, zdecydowanie rzadziej cierpią z powodu chorób serca i układu krążenia – śmiertelność z powodu wspomnianych dolegliwości wynosi zaledwie 5% u Eskimosów, i 12 % u Japończyków, natomiast w Stanach Zjednoczonych i Europie jest to aż 45%! Tajemnica zdrowia kryje się przede wszystkim w bogactwie różnego rodzaju tłuszczów, które znajdują się w mięsie ryb morskich, do których należy miruna. Z tego też powodu miruna jest szczególnie wskazana w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego, miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, alergii, a także chorób tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, m.in. choroby Hasimotho. Główną przyczyną miażdżycy i udarów mózgu są zakrzepy, stanowiące efekt agregacji płytek krwi. Regularne dostarczanie do organizmu kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które znaleźć można m.in. w mirunie, minimalizuje agregację płytek krwi, zapobiegając tym samym powstawaniu zakrzepów i uszkodzeniom tkanek. Co więcej, kwasy wielonienasycone skutecznie wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Miruna jest również zalecana kobietom w ciąży – w dużej mierze wynika to niskiej zawartości rtęci w mięsie. Znaczącą funkcję spełniają w tym przypadku wspomniane wcześniej wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na rozwój płodu, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia w wieku dorosłym zachorowań na astmę i depresję.